понедељак, 8. јануар 2018.

STVARNI TRENUCI I ZIVLJENJE

Integritet


,,Otici iz poznatog i providno sigurnog,da biste se bacili u zagrljaj novome,zahteva mnogo hrabrosti.Medjutim,nema stvarne sigurnosti u necemu sto je izgubilo znacenje,jer u kretanju je zivot,a snaga lezi u promenama.'' Alan Koen
Ponekad mozete postati prosto zakopani sistemima vrednosti drugih ljudi i,ako pokusate da ispod svega toga nadjete sebe,tamo necete naci vise nikog.A kada ne znate ko ste,ne mozete doziveti stvarne i sustinske trenutke,ni sami,ni sa drugima.
Sa te strane gledano,ostaviti iza sebe one svoje delice koji vas vise ne osnazuju i preseci svaku vezu sa uverenjima,vrednostima i obavezama koje ste preuzeli,a da nisu vasi od pocetka.To znaci reci zbogom licnosti kakva su drugi zeleli da budete i otkriti sebe kao licnost kakva vi zelite da budete.
,,Nista nije tako sveto kao integritet vaseg sopstvenog uma.'' Emerson 
Na putu kojim se vracate sebi,prva stanica je integritet. Imati integritet znaci da ste bas onakvi kakvim se i prikazujete.Vasa unutrasnja stvarnost-vasa uverenja,vrednosti,posvecenost,sve se to odrazava na vas spoljni zivot.Sto vise zivite u skladu sa sobom,vise ce mira doci u vas zivot.
Imati integritet znaci:

  • ne zadovoljavati se u vezama s manje nego sto znate da zasluzujete;
  • upitati se sta zelite i trebate od drugih;
  • izreci svoju istinu,makar to izazvalo konflikt ili napetost;
  • ponasati se u skladu sa svojim licnim sistemom vrednosti;
  • svoje odluke zasnivati na onome u sta sami verujete,a ne na onome u sta veruju drugi.
Sto se vise vase ponasanje razilazi s vasim sistemom vrednosti,sve ce vam teze biti da svakodnevno srecno funkcionisete i osecacete sve vise unutrasnjeg nemira.

Snaga reci ,,ne''


Moramo naci hrabrosti da kazemo ,,ne'' onome sto nam vise ne odgovara ako zelimo da ponovo pronadjemo sebe i da zivimo autenticnim zivotom.Svako ,,ne'',medjutim,krije po jedno ,,da''.Kada kazete ,,ne'' necemu sto vam se vise ne cini ispravnim,rekli ste ,,da'' jacanju sopstvenog integriteta.Kada kazete ,,ne'' prijateljstvu s ljudima koji ne podrzavaju vas razvoj i novo usmerenje,kazete ,,da'' novim prijateljima koji ce uskoro stici u vas zivot.Kada kazete ,,ne'' nacinu na koji ste nezasluzeno tretirani u vasoj vezi,rekli ste ,,da'' voljenju i cuvanju samog sebe.

Stvarni trenuci u teskim vremenima


,,Ponekad se okrenemo Bogu kada nam se temelji zatresu samo da bismo otkrili da je bas Bog onaj ko ih trese...''A.A
Ako ste dovoljno stari da ovo citate,znaci da ste u zivotu vec prosli kroz mnoga teska vremena.Dok god zivimo,ulazimo u krizna i nesrecna vremena i izlazimo iz njih,a nase radosti idu zajedno sa tugama.Zemaljski zivot sazdan je od promena.Zivi ste,u stvari,jer se neprestano menjate,a promena uvek ukljucuje i smrt i preporod.
Zivot je serija bolnih ,,zbogom'',a reci ,,zbogom'' nikada nije lako.Medjutim,posle zbogom dolazi ,,zdravo'';posle odvajanja od starog dolazi zagrljaj sa novim.
Putovanje od onoga sto ste jednom bili do onoga sto sada postajete,jeste mesto na kome se odvija igra zivota.Teska vremena su,dakle,obicno ona koja donose najvece promene.Tesko da u njima moze da se uziva i sasvim sigurno da nisu prijatna,ali su prepuna prilika za velika osvescivanja.I zrela za stvarne trenutke.
Kriza vas primorava da obratite paznju na svoj zivot,na svoje veze s drugima i na sebe.Stvarni trenuci se i dogadjaju bas u casovima intenzivnog razmisljanja o sebi i licnog otkrovenja.

,,U svakoj krizi nalazi se sansa za preporod.'' Nena O'Nil 
Necemo razviti svoju odvaznost tako sto cemo biti svaki dan srecni.Razvijamo je prezivljavajuci teska vremena i bacajuci rukavicu u lice nesreci.
''Vetar ne duva tako snazno na nezno mlado drvo da bi ga povredio,vec da bi naucio njegovo korenje da se cvrsto drzi za zemlju.'' 
 

Нема коментара:

Постави коментар

Osmeh je sve

SRECA,MISLIM DA JE SRECA PROSTA JEDNOSTAVNA DODIRLJIVA SVIMA JER MI SMO SRECA SAMI,SVOJI DOVOLJNI...