понедељак, 15. јануар 2018.

STVARNI TRENUCI I EMOTIVNE VEZE

Stvarni trenuci i ljubav

,,Samo je jedan put u Raj.Ovde na Zemlji,zovemo ga Ljubav.''Karen Goldman
Od svih cuda koja nam nudi zemaljski zivot,za mene nijedno nije tako veliko kao ljubav.Ona ispunjava zivot smislom;izvodi carolije i cini cuda.Donosi svetlost tamo gde je bila tama i radja nadu tamo gde je vladalo ocajanje.Ona je najveci ucitelj i neprestani blagoslov.
Ljubav je sila mocnija od bilo koje druge.Nevidljiva je-ne moze se ni videti,ni izmeriti,a dovoljno je snazna da vas preobrazi u trenutku i da vam pruzi vise radosti nego bilo koja materijalna stvar.Kada jednom zadobijete ljubav,niko vam je ne moze oduzeti.Samo vi sami,ako zelite,mozete da je se odreknete.
Svaka ljubav je vantelesno iskustvo.Svaki istiniti dozivljaj ljubavi je duhovni dozivljaj,jer se duse u ljubavi dodiruju.Ljubav je najbolji nacin za stvaranje stvarnih trenutaka,jer vas primorava na pazljivost.Drzi vas cvrsto u sadasnjici.Usredsredjuje svu vasu paznju na ono sto prozivljavate i zahteva da se tome potpuno prepustite.
Brak nije imenica,on je glagol.On nije nesto sto dobijate,nego nesto sto cinite. 
,,U svakom trenutku vaseg zivota nudi vam se prilika da birate-ljubav ili strah-da hodate zemljom ili da se vinete u nebesa.Strah ce vas provesti uskom stazom,obecavajuci da ce vas odvesti kuda zelite.Ljubav kaze:'Rasiri ruke i poleti sa mnom'.''Pat Rodigast
,, Govoru se uci govoreci,ucenju uceci,trcanju trceci,radu radeci;isto tako,ljubavi se ucite...voleci.'' Sen Frensis De Sal

Stvorite stvarne trenutke u vasoj vezi

Stvarni trenuci nece trcati za vama dok vi jurite kroz zivot zauzeti poslom.Morate ih sami pozvati,tako sto cete podesiti vreme i mesto za njih.
  • podesite sat da zvoni deset minuta ranije,da biste mogli da lezite zagrljeni.
  • rucajte u parku na travi.
  • cutke setajte drzeci se za ruke.
  • sedite zajedno na kaucu uz svetlost sveca.
  • podelite svoje najskrivenije strahove i najludje snove.
  • iskljucite televizor,pocnite da razgovarate i videcete sta ce se desiti.
Mnogi parovi izoluju se od intimnosti i stvarnih trenutaka tako sto su uvek okruzeni drugim ljudima-decom,rodjacima,prijateljima.Retko izlaze zajedno.Izgovaraju se da su potrebni deci da bi izbegli jedno drugo.Na odmor odlaze uvek sa jos jednim ili dva para.Zvuci li vam poznato?Nadam se da ne,jer to je opasan nacin zivota.Jednog cete se dana probuditi,pogledati svog partnera i videti lice stranca.
Najvise sto vi i vas partner mozete darovati svojoj deci jeste primer prisne,zdrave veze ispunjene ljubavlju.

Stvarni trenuci i porodica

 ,,Za pedeset godina nece biti vazno koja ste kola vozili,u kakvoj ste kuci ziveli,koliko ste imali na racunu u banci,ni kako je izgledala vasa odeca.Ipak,svet ce biti malo bolji  jer ste bili vazni u zivotu jednog deteta.''A.A
Ne mozete biti dobar roditelj ako ne vodite racuna o sebi. Kada zapostavite sebe za dobro svojih sinova i kceri,ne cinite im nikakvu uslugu.Ako zivite za ili kroz svoju decu i ignorisete sopstvene potrebe,sve sto ih ucite jeste  da zrtvuju ono sto jesu da bi nekoga drugog ucinili srecnim,sto se na kraju uvek pokaze kao bezuspesno.Mozda,dok su jos mali,vole da im se sve donese pred njih.To ce ih,medjutim,uciniti razmazenim i nemastovitim,a kada budu stariji,pogledace vas i videti nesrecan lik sa neispunjenim snovima.Osecace se krivi jer ste sve odbacili zbog njihovog dobra.
Deca uce gledajuci vas kako zivite.Ako odvojite vreme za sopstvene stvarne trenutke,i ona ce nauciti da ucine isto za sebe.
Ako odvajate vreme da nahranite svoje srce,vasa ce deca nauciti da rade to isto,a ne da se emotivno iscrpljuju.Umesto da zrtvujete zivot za svoju decu,zivite ga kao uzor na koji treba da se ugledaju.
,,Najbolje sto mozete da potrosite na vasu decu jeste vase vreme.''Luiz Hart
 Sta deca zaista zele od nas odraslih koji smo deo njihovog zivota?
  • zele da se osecaju voljenim i vrednim.
  • zele da osecaju kako je zbog njih nas zivot drugaciji.
  • zele da osete da su sasvim u redu takvi kakvi su.
  • zele da osete da se ponosimo njima i da ne zelimo da nisu nasi.

Deljenje stvarnih trenutaka s vasom decom je najbolji nacin da im pokazete koliko su vam vazni i da im date snazan dozivljaj osecanja da ih volite.
Ljubav,a ne igracke, cini da se dete oseca vrednim.Na nesrecu,u nasem drustvu zasipamo decu materijalnim dobrima,pokusavajuci tako da im nadoknadimo manjak stvarnih trenutaka.Mnogim je roditeljima lakse,oduzima im manje vremena i zahteva manje suocavanja,da kupe detetu novu igracku,nego da s njim podele neke iskrene zajednicke trenutke ispunjene ljubavlju.
Kada dajete deci materijalna dobra kao zamenu za ljubav,ucite ih da su stvari,a ne ljubav,ono sto ce im doneti srecu.
Sedite s vasim detetom.Pogledajte duboko u njegovo srce.Pazljivo poslusajte njegove reci.Otkrijte njegov jedinstven,divan duh.Takvog kao on nema na celom svetu.
Deca su nam data na zajam od Boga.Obratite paznju ko vam je poslat da se o njemu brinete.
       Kada stignu u vas zivot,pozdravite ih kao vase ucitelje i vas blagoslov...
Pustite ih da vam pokazu kako da otkrijete smisao i svecanost svakog trenutka...
A ako ste vi,takodje,zaboravili kako izgleda Bog,zamolite dete da vam pomogne da se setite...

Нема коментара:

Постави коментар

Osmeh je sve

SRECA,MISLIM DA JE SRECA PROSTA JEDNOSTAVNA DODIRLJIVA SVIMA JER MI SMO SRECA SAMI,SVOJI DOVOLJNI...