петак, 29. децембар 2017.

STVARNI TRENUCI

Postavite sebi,za pocetak,ova pitanja,a o odgovorima pazljivo promislite:
Sta me cini srecnom?
Koliko cesto prolazim kroz trenutke istinske srece?
Kako znam kada sam srecna?
Nemojte se iznenaditi kada se ispostavi da odgovoriti  na ova pitanja nije tako lako kao sto izgleda:
Cesto ne prepoznajemo  stvarno srecne trenutke u zivotu,jer smo ocekivali nesto sasvim drugacije-nesto vece,blestavije i dramaticnije.

SRECA NIJE KONSTANTNO STANJE,ONA JE NIZ SRECNIH TRENUTAKA.
Sreca je vestina,a ne dobitak.Ona je stvar izbora nacina na koji cete doziveti neki trenutak,a ne stanje koje cete jednom doseci.
Moramo prestati da se skrivamo od iskustava koja u nama stvaraju osecanje radosti kome tezimo.
Ako zelimo da nadjemo svoj mir i da verodostojno zivimo,moramo se suociti sa istinom da su bol,tuga,razne neprijatnosti,sastavni deo zivota i da se neizbezno pojavljuju s vremena na vreme.Ne mozemo uvek biti srecni.Karl Jung je to ovako formulisao:
,,Isti je broj dana i noci i njihovo trajanje u godisnjem ciklusu je jednako.Cak i srecan zivot ima svoju tamnu stranu,a rec 'sreca' gubi znacenje ako ne cini ravnotezu sa tugom.''

Simptomi nedostatka stvarnih trenutaka

*imate potrebu da stalno nesto radite
*patite od zavisnosti
*cinicni ste,pesimisticni i sarkasticni
*zivite kroz zivote drugih
*skloni ste da donosite sud o drugima
Posto nemate dovoljno stvarnih trenutaka,osecate se prazni.Primorani ste da neprekidnim radom popunjavate prazninu.
Sve vrste zavisnosti imaju jednu zajednicku crtu-otupelost za trenutna dogadjanja.Oni koji zude za vise stvarnih trenutaka cesto pribegavaju zavisnosti da bi imali bar privremeni osecaj srece.
Cinizam je maska za bol,izraz ljutitog beznadja sto je svet takav kakav jeste.Cinici su cesto ljudi frustrirani razocarenjem u druge ljude i u sam zivot.
Ako su vase najvece radosti za proteklih nekoliko godina bili uspesi vase dece i unuka ili vaseg partnera,onda vam nedostaju stvarni trenuci.Ono o cemu govorim jeste stavljanje drugih osoba u srediste vaseg zivota,umesto da to budete vi sami.
Kada prestanete da sudite o drugima i stvorite trenutak povezanosti sa drugom osobom,to ce biti prvi korak ka vasem istinskom osecaju za druge.
,,Ono sto izbacite iz sebe spasice vas.Ono sto ne izbacite,unistice vas.''
Jevandjelje po Tomi

Sta god da zelite da uradite,neka to bude odmah.Nema beskrajno mnogo sutrasnjih dana...Stvarni trenuci su uvek dostupni.Oni su uvek onde gde i kada odlucimo da obratimo paznju na ono sto je pred nama.Oni su susreti puni blagoslova i magicne veze koje samo cekaju da se dogode,ako im samo date sansu. 


Нема коментара:

Постави коментар

Osmeh je sve

SRECA,MISLIM DA JE SRECA PROSTA JEDNOSTAVNA DODIRLJIVA SVIMA JER MI SMO SRECA SAMI,SVOJI DOVOLJNI...