недеља, 10. фебруар 2019.

Budite zadovoljni onim sto imate

 ,,Novac je zastita'', napisao je jedan mudar covek koji je dobro poznavao ljudsku prirodu.On je takodje napisao: ,,Tko ljubi srebro,nikad mu nije dosta srebra, i tko ljubi bogatstvo,nikad mu nije dosta dobitka.I to je ispraznost''.Sta je time hteo reci?Ne mozemo ziveti bez novca,ali trebamo se cuvati pohlepe jer se pohlepan covek ne moze zasititi bogatstva niti zna uzivati u onome sto ima.Izraelski kralj Salamun,koji je napisao gore navedene reci,hteo je videti mogu li bogatstvo i lagodan zivot doneti coveku pravu srecu.On je ziveo u izobilju i srcu je svom priustio najrazlicitije uzitke.Kazao je:,,Sto su god oci moje pozelele,nisam im uskratio''.

 Salamun je za zivota stekao ogromno bogatstvo.Sagradio je velicanstvene kuce,zasadio prekrasne vrtove i nacinio lepa jezera.Na svoj dvor doveo je sluge i sluskinje.Priustio je sebi sve sto je pozeleo.

Lagodan zivot doneo mu je odredjeno zadovoljstvo i srecu,ali ta sreca nije dugo potrajala.,,Uvideo sam da je sve bilo ispraznost'',kazao je.Salamun je spoznao da se onaj ko u zivotu tezi samo za uzicima i udovoljava svakom svom prohtevu na kraju oseca prazno i nezadovoljno.

 

,,Kad covek stekne dovoljno novca da zadovolji svoje osnovne zivotne potrebe,daljim bogacenjem ne postaje nimalo sretniji.''

Rezultati mnogih istrazivanja pokazuju da ljudi nisu istinski sretni ako su zaokupljeni zgrtanjem materijalnih dobara,a zanemaruju duhovne i moralne vrednosti. 


“Neka u vašem životu ne bude ljubavi prema novcu, nego budite zadovoljni onim što imate”




 Cuvajte se zavisti

 Zavidan čovek teško podnosi tuđi uspeh, nezadovoljan je zbog onoga što neko drugi postiže i priželjkuje ono što drugi ima. Zavist je poput otrova. Ona nas izjeda i lišava sreće. Kako u našem srcu može niknuti seme zavisti? Kako kod sebe možemo prepoznati tu ružnu osobinu i kako je možemo iskoreniti?

 Kako kod sebe možete prepoznati sklonost zavisti? Upitajte se: “Radujem li se tuđim uspesima ili sam zlovoljan kad vidim da drugima nešto ide od ruke? Ako moj brat ili sestra, vršnjak iz škole ili kolega s posla ne uspeju ostvariti ono što su želeli, je li mi zbog toga žao ili se veselim tome?” Ako ste odgovorili “zlovoljan sam” i “veselim se”, to može biti znak da se u vašem srcu ukorenila zavist.

 “Zavist može toliko zatrovati čovekov um da on više nije u stanju uživati u onome što je dobro u njegovom životu niti ceniti sve lepo što mu život pruža”, kaže Encyclopedia of Social Psychology. “Osoba koja je sklona zavisti teško može biti sretna i zadovoljna.”

 Zavist možemo iskoreniti iz svog srca tako da se trudimo biti istinski ponizni i skromni. Te će nam lepe osobine pomoći da zapažamo i cenimo tuđe vrline. Biblija nam savetuje: “Ništa ne činite iz čistoljublja niti iz taštine, nego u poniznosti smatrajte druge većima od sebe”.

Нема коментара:

Постави коментар

Osmeh je sve

SRECA,MISLIM DA JE SRECA PROSTA JEDNOSTAVNA DODIRLJIVA SVIMA JER MI SMO SRECA SAMI,SVOJI DOVOLJNI...