четвртак, 31. мај 2018.

Biti autentican i svoj

Kad bi od svih saznanja,sacuvanih od iskona,izabrao najumnija-ne bi dobio mudrost vec pobrkane misli koje ujedaju jedna drugu.Prave istine,kad stoje zajedno,lazu.Ako preuzmes duznost strazara,ostani sam.I najbudniji u mnostvu dremaju. Mika Antic

Toliko je u zivotu bilo stvari kojih smo se bojali.A nije trebalo.Trebalo je ziveti. Ivo Andric

Na kraju je mozda ipak vazno zapamtiti da ne mozemo postati ono sto bismo hteli tako sto cemo ostati onakvi kakvi jesmo. Maks Depri

Ni zivot ni ljubav ne mogu se posedovati.Ne mozete ih drzati u saci.Ako zelite da ih imate,morate drzati ruke rasirene. Oso

Ako se pitate sta je greh,reci cu vam moje misljenje:greh je ne biti srecan,greh je ne ostvarivati svoje zelje,greh je ne biti autentican i svoj,i ne razvijati svoje talente u zivotu koji je samo jedan i koji nam je dat da ga slavimo,da ga zivimo,da se razvijamo i sazrevamo kako bismo sebe upoznali i otkrili da smo cista ljubav,da smo bezgranicni.

Ja sam ono sto jesam i zadovoljna sam time.Vi ste ono sto jeste i mada se to mozda razlikuje od onoga sto sam ja,takodje je dobro!U ovaj svet nisam dosla da bih naterala druge da slede istinu koju ja smatram istinom.Prihvatam raznolikost,svesna da su kreativnost i kretanje moguci samo u raznolikosti,nikada u istovetnosti.Niti je istovetnost po sebi moguca.

Egoista nije covek koji zivi svoj zivot onako kako on hoce:egoista je covek koji trazi da drugi zive onako kako on hoce. Antoni de Melo

Ne mozemo prihvatiti sebe ako prihvatamo samo one osobine koje kod sebe vrednujemo i volimo,dok druge osudjujemo i zbog njih se okrivljujemo.Ne mozemo voleti sebe dok sebi ne dopustimo da budemo takvi kakvi jesmo i dok se ne prihvatimo u celosti,takvi kakvi smo.Ne mozemo voleti drugog dok mu ne dopustimo da bude kakav jeste,da oseca kako oseca,da misli kako misli,ne mozemo ga voleti dok ga ne prihvatimo.

Najbolji trenutak da se posadi drvo bio je pre dvadeset godina.Drugi najbolji trenutak je SADA! kineska poslovica

Gde god da krenete,uvek ste tamo.Drugim recima,uvek ste ovde! Ekart Tol

Ziveti u ,,ovde i sada''najteza je i najlaksa stvar na svetu.Sigurna sam da ste svi upoznati sa izrekom:zivot je jednostavan,mi smo ti koji ga komplikujemo.Biti u mislima stalno na nekom drugom mestu ili u drugom vremenu znaci komplikovati zivot,ciniti ga napornim,zabrinjavajucim,teskim i opasnim.Ucitelji kazu da to zapravo znaci-ne ziveti uopste.






среда, 30. мај 2018.

OD KADA SAM SE ZAVOLELA VOLIM


,,Ptica se probija iz jajeta.Jaje je svet.Ko hoce da bude rodjen,mora da razrusi jedan svet.Ptica leti ka Bogu.Bog se zove Abraksas.''Herman Hese



Od kada sam se zavolela,shvatila sam da su bol i emocionalna patnja samo upozorenje koja mi govore da trenutno zivim u suprotnosti sa sopstvenom istinom.Danas znam da se to zove BITI VERODOSTOJAN.
Od kada sam se zavolela,shvatila sam koliko moze biti uvredljivo kada pokusavam da nateram nekoga da radi ono sto ja hocu,iako znam da trenutak nije pravi i da ta osoba nije spremna za to,pa cak i onda kada sam ta osoba ja.Danas to zovem POSTOVANJE.
Od kada sam se zavolela,prestala sam da zudim za nekim drugacijim zivotom i mogla sam da uvidim da je sve sto me je okruzivalo u stvari bilo poziv da rastem i da se razvijam.Danas to zovem ZRELOST.
Od kada sam se zavolela,shvatila sam da sam pod bilo kojim okolnostima uvek na pravom mestu,u pravo vreme i da se sve dogadja tacno u pravom trenutku.Tako sam mogla biti mirna.Danas to zovem SAMOPOUZDANJE.
Od kada sam se zavolela,prestala sam da samoj sebi kradem vreme,i prestala da pravim grandiozne projekte za buducnost.Danas radim samo ono sto mi donosi radost i srecu.Radim stvari koje volim da radim i koje mi vesele srce i cinim to na sopstveni nacin i u sopstvenom ritmu.Danas znam da se to zove JEDNOSTAVNOST.
Od kada sam se zavolela,oslobodila sam se svega sto nije bilo zdravo za mene:hrane,ljudi,stvari,situacija i svega ostalog sto me je vuklo ka dnu,a dalje od sebe same.U pocetku sam to zvala ,,zdravi egoizam'',ali danas znam da je to LJUBAV PREMA SAMOJ SEBI.
Od kada sam se zavolela,prestala sam da zelim da sam uvek u pravu,tako sam manje gresila.Danas sam shvatila da se to zove SKROMNOST.
Od kada sam se zavolela,odrekla sam se navike da zivim i dalje u proslosti i da se brinem za svoju buducnost.Sada zivim samo za ovaj trenutak u kojem se sve desava.Tako zivim svakog dana i to zovem ISPUNJENJE.
Od kada sam se zavolela,spoznala sam da moj um moze da me poremeti i da od nekih svojih misli mogu da se razbolim.Ali cim sam pocela da koristim svoje srce,moj um je dobio dragocenog saveznika.Danas to zovem MUDROST SRCA.
Nema potrebe da se plasimo svadja,suocavanja niti bilo kakvih problema,jer se i zvezde ponekad sudare pa i iz sudara nastane neki novi svet.Danas znam:TO SE ZOVE ZIVOT.

Morate se otisnuti izvan onoga sto zelite da uradite i izvan onoga sto mislite da bi trebalo da uradite i tek onda mozete videti jasno svetlo koje vam pokazuje sta da uradite. D.Zohar i J.Marsal



понедељак, 28. мај 2018.

ZABLUDE O LJUBAVI

LjUBAV BOLI
 Ljubav nikada ne boli!Ono sto boli jeste njen nedostatak,stanja bez ljubavi,hronicni strahovi.Naprotiv,ljubav vida rane i isceljuje.Verovanje da ljubav boli je opasno jer nas moze drzati na odstojanju od ljubavi i bliskih odnosa,a strah od moguceg bola umanjiti kvalitet naseg zivota i iskustava.
,,Da sam volela sebe,ne bi se pojavio strah,ne bi se osecala nesigurnom,ne bih se prepustila sumnji.Da sam volela njega,ili bih nastavila da ga volim i bila tuzna sto vise nismo zajedno,ili bih mu,s mnogo ljubavi,pozelela da bude srecan.Da sam volela sebe,ne bih se dodatno utapala u jadu bivajuci sve tuznija.Da sam volela njega,ne bih osecala sav onaj bes i ljutnju zbog izneverenih ocekivanja''...
LjUBAV JE ZALjUBLjENOST
 Zaljubljenost nije ljubav!Zaljubljenost je stanje zasnovano na iluziji sto ne umanjuje njenu lepotu niti znacaj u nasem zivotu.Ljubav sve vidi jasno,onako kako jeste,u pravom svetlu,u pravim bojama i zato nije uvek ruzicasto.Zaljubljenost je instiktivna,nevoljna radnja za razliku od ljubavi u kojoj volja aktivno ucestvuje.Bez obzira na to koliko traje,zaljubljenost je privremena,dok je istinska ljubav bezvremena,vecna.
I u snu,kao i u zaljubljenosti,nasi dozivljaji,osecanja,senzacije zasnovani su na iluziji,na masti i nad njima nemamo nikakvu kontrolu.I jedno i drugo je ogranicenog trajanja,a neretko se budjenje dogadja bas kada nam je najlepse.
LjUBAV SE ZASLUZUJE
 Ljubav se ne moze zasluziti!Ljubav znaci prihvatanje onoga sto jeste onakvog kakvo jeste.Zadovoljenje necijih zelja uz dobrovoljno odricanje od sopstvenih istinskih potreba i autenticnog ponasanja,udaljava vas od ljubavi i radosti koju sobom donosi.Osoba koja vas voli nikada nece  traziti da se odreknete sebe,jer vi ste ono sto voli.Ako ni vi to ne zahtevate od nje,ljubav je vas blagoslov.


Kada bi se vrhovi saginjali pred planinarima ne bi ni znao sta je ukus visine,ne bi ni imao potrebu da se primaknes zvezdama.Kada ti daljine ne bi bezale ispod tabana,nego se krotko vracale da zoblju sa tvog dlana,ne bi uopste dosao na ideju da koraknes. Mika Antic
LjUBAV SA ,,PRAVOM'' OSOBOM CE NAS UCINITI CELIM

 Ljubav trazi da budemo celi,ali nas niko drugi ne moze uceloviti.Mozete provesti ceo zivot u trazenju idealne polovine.Mozete cak i pronaci osobu koja vam u svemu odgovara i s kojom ste srecni.Ali cak ni tada vi necete biti celi, jer ucelovljenje se ne postize necim spolja;ucelovljenje je nesto do cega se stize rastom i kretanjem iznutra.

 ,,Hvatajte srecu u koraku,ne dozvolite joj da prodje neopazeno,dozvolite da vas preplavi i znajte:vase Bice je jedino mesto gde za njom vredi tragati''!
LjUBAV TRAZI DA BUDE UZVRACENA
 Niko ne voli na isti nacin,niti ljubav koju pruzate obavezuje nekog da uzvrati istom merom.Volimo zbog sebe jer nas to raduje i uvecava nase bice.Volite onako kako mozete i znate i dozvolite drugima da vole na sopstveni nacin prema svojim izborima.Ljubav ne moze biti mala ili velika,polovicna ili cela.Nje ili ima ili je nema.
 Savrsena ljubav bila bi ona koja daje sve a ne ocekuje nista.Jer ako covek ne ocekuje nista i ne pita nista,ne moze nikada biti prevaren ili razocaran.Tek kada ljubav zahteva,ona donosi bol. Leo Baskalja
LjUBAV JE KAD NE MOGU DA ZIVIM BEZ TEBE
 Osecaj da ne mozemo ziveti bez drage osobe je osecanje suprotno ljubavi.To je zavisnost.Zavisnost je oblik anti-ljubavi u kojem potrebe,zahtevi i ocekivanja stoje daleko ispred prihvatanja,dopustanja,slobode i razumevanja.Istinska ljubav ne poznaje zahteve,ocekivanja i zavisnost.Osoba koja voli ne trazi da je neko drugi ucini srecnom.Ona je srecna jer voli.
 Dvoje ljudi se vole onda kada su sposobni da zive jedno bez drugoga,ali su izabrali da zive zajedno. Skot Pek

,,Neka u vasem zajednistvu bude prostora 
i neka nebeski vetar plese izmedju vas.
Volite jedno drugo,ali ne pravite veze ljubavi.
Neka ona bude pokretno more
medju obalama vasih dusa.
Napunite pehar jedno drugome,ali
ne pijte iz istog pehara.
Dajte jedno drugome od svoga hleba,ali
ne jedite od istog komada.
Pevajte i plesite zajedno i budite veseli,
ali dozvolite da svako bude sam.
Cak su i strane laute same,
mada trepere istom muzikom.
Poklonite svoja srca,
ali ne stavljajte ih jedno drugom pod strazu.
Jer samo reka zivota moze da zadovolji vasa srca.
Stojte zajedno,a ipak ne suvise zajedno.
I stubovi hrama stoje odvojeni,
a hrast i cempres ne rastu u senci jedan drugome.
Halil Dzubran
 LjUBAV JE POZRTVOVANOST
 Ljubav ne trazi zrtve!Ona nista ne trazi,ona daje i prima.Ne zaboravite da je onome ko vas voli vasa sreca jednako vazna kao i vama njegova,te da ga,zapostavljanjem svoje srece,cinite nesrecnim.Obratite paznju na svoju pozrtvovanost,na danak koji cesto placate,cak i onda kada od vas to niko nije trazio,pa ni sama situacija:nije li to zapravo nedostatak ljubavi?Ljubavi prema sebi.A moze se dati samo ono sto se ima.
LjUBOMORA JE MERA LJUBAVI
 Tamo gde ljubav obitava nema straha i njegovih ispoljavanja od kojih je ljubomora jedan od najvecih i najopasnijih.Kada ovaj korov pusti korene,tesko je osloboditi ga se.Ne postoji odnos koji je ljubomorom napredovao niti koji je ljubomora sacuvala.Ali zato postoje mnogi koji bi opstali i razvijali se da se ona nije umesala.Srecom,ima nacina da se ljubomora umanji,izbegne i prevazidje,nacina da shvatimo da je ona izraz straha,a ne ljubavi.
SEKS JE LJUBAV
 Seks nije isto sto i ljubav,iako na trenutke moze tako izgledati zbog bezrezervne predaje  i gubljenja granica Ega koje su prisutne u oba stanja.Ovo je vazno znati zbog preuzimanja odgovornosti i izbegavanja mogucnosti da se nakon predivnog seksa osetimo odbaceno,izmanipulisano ili iskorisceno.Ili pak da poverujemo da je ljubav nestala ukoliko nam je seksualna zelja posustala.
LjUBAV JE BRIGA
 Briga nije isto sto i ljubav!I nije njen neprikosnoveni pokazatelj,iako se veoma cesto poistovecuje sa ljubavlju,narocito u porodicnim odnosima.Naprotiv,ona moze  biti izraz nepoverenja u necije sposobnosti,prikrivena zelja za uspostavljanjem kontrole,teznja za stvaranjem zavisnickih odnosa,uskracivanje slobode i mnogo cega jos,sto na prvi pogled izgleda kao gest ljubavi.
AKO VOLIM SEBE,NE MOGU VOLETI DRUGE
 Istina je da tek kada volim sebe mogu voleti druge i druge mogu poznavati i voleti samo u meri i na nacin na koji poznajem i volim sebe.Osoba koja voli sebe je ona osoba koja je sebe prihvatila u svoj svojoj nesavrsenosti i time postala sposobna da prihvata druge ljude i u svakom zivom bicu sagleda bozansku prirodu.
,,NE SANJAMO SVI JEDNAKO I TO NIKOME NE SMETA.A ZASTO SVIMA SMETA KADA SMO DRUGACIJE BUDNI?AKO SADA NISI TI,NIKAD TO NECES NI BITI.NIJE SVE U SVOJE VREME,VEC JE SVE U TVOJE VREME.''Mika Antic

уторак, 22. мај 2018.

LjUBAV

,,Sreca nije cilj,sreca je putovanje''.Isto je i sa ljubavlju

Ljubav moze postojati samo u slobodi i da voleti nekoga znaci osloboditi ga cak i od sebe samog.Ljubav se ne moze zarobiti i kada pozeli da ide,ni najcvrsci lanci je ne mogu spreciti.





Ljubav je volja da sebe prosirimo kako bismo potpomogli sopstveni i tudji duhovni razvoj i sazrevanje. Skot Pek


Ljubav je bezuslovno davanje i predaja,a to znaci pruzanje,prepustanje,prihvatanje i verovanje,bez ocekivanja i bez garancija.Strpljenje je svojstveno ljubavi jer ona nikada i nikuda ne moze da zakasni. 

Kaze se da je ljubav slepa.Da li je zaista tako?U stvarnosti,nista na ovom svetu ne vidi tako ostro kao ljubav.Nije ljubav ta koja je slepa,vec veza,zavisnost,kacenje.Kacenje je stanje u kome neko grabi,grcevito se drzi nekog objekta,u laznom ubedjenju da je to neophodno za njegovu srecu.Ljubav trazi bistrinu pogleda i preciznost odgovora.Sagledati nekoga onakvog kakav jeste i prihvatiti ga bez obzira na to da li smo u stanju da ga razumemo.Razumevanje zavisi od nasih iskustava,kapaciteta,volje i predanosti.Razumevanje znaci odricanje od licnog interesa u pogledu druge osobe.Razumevanje znaci prihvatanje da se druga osoba ponasa s nivoa svoje svesnosti,svojih iskustava i svojih potreba.  Antoni de Melo


Moguce je da nikada necemo dostici krajnji cilj,ali samo zato sto krajnji ciljevi ne postoje-oni predstavljaju krajnje tacke za nove pocetke.


Postoje ljudi koji na put ne krecu dok ne sagledaju sve detalje u vezi s putem.Njima se moze dogoditi da vise vremena provedu u prikupljanju informacija nego u samom putu.Kada konacno krenu,verovatno ce se suociti sa stvarima na koje nisu ni pomisljali.Jer neizvesnost je pratilac svakog puta i jedino je ona izvesna.Kada jednom prihvatimo da je upravo ta neizvesnost ono sto svemu daje car i lepotu,dobicemo mogucnost uzivanja u najdivnijem Bozjem daru-igri zivota.Osetite tu lepotu,prihvatite neizvesnost,prepustite se toku i naucite da se igrate.Time ce putovanje postati uzbudljivije,kreativnije i lepse.


Nemojte predpostavljati niti ocekivati i svakoga trena bicete svedoci cuda stvaranja.I vi sami bicete sve bolji i uspesniji stvaraoci.Znajte da nikada nije kasno za nove korake,za nove uvide i nova putovanja.U zivotu koji nam je darovan jedino su iskustva bitna i samo ona nam pripadaju.Zato je vazno osvestiti lepotu svakog prozivljenog iskustva bez procenjivanja i klasifikacija.


Ko hoce da opipa rubove,neka ne isteze ruke.Treba presaviti um.Mozda vi i znate da letite,ali jos niste probali na sve moguce nacine. Mika Antic

понедељак, 7. мај 2018.

,,U SRCU SVAKE ZIME LEZI DRHTAVO PROLECE'' Halil Dzubran



 Svet je velika knjiga,od koje oni koji ne mrdaju s mesta procitaju tek jednu stranicu.  Sveti Avgustin

,,Spavao sam i sanjao da je zivot Radost,zatim sam se probudio i shvatio da je zivot Duznost.Zatim sam otisao na posao-i,gle cuda,spoznadoh da Duznost moze biti Radost.''

,,Snovi su jezik duse.''

,,Put do snova nalazi samo onaj ko jednom nogom stoji u vecnosti,a drugom na nesigurnom tlu.''Rik Tarkivio

,,Samo oni koji su spremni da rizikuju i odu predaleko mogu znati koliko daleko mogu otici.''T.S.Eliot

Ako u tebi ima neceg velikog,nece se pojaviti na prvi poziv.Nece se pojaviti,niti ce ti doci bez truda i napora. Ralf V.Emerson

Nove mogucnosti prebivaju samo u carstvu  nepoznatog.Nista novo ne zivi u oblasti poznatog,zato sto ne bi bilo novo da je tamo,zar ne?



Napadam zivot,neumorno otimam svako zadovoljstvo,kopam za odgovorima.Cedim iz njega sve sto mogu,cak i bol.Lovim ga i pljackam ga. Marita Golden

Strah je obicno u pozadini preterane potrebe za kontrolom.

Veruj da je mesto na kom se nalazis,u bilo kom trenutku,upravo ono na kom bi trebalo da budes.

Zamislite da se svrha zivota iscrpljuje samo u vasoj sreci.On bi u tom slucaju postao okrutan i besmislen.Morate da prigrlite mudrost covecanstva.Vas intelekt i srce ce vam tada reci da je smisao zivota sluzenje sili koja vas je poslala na ovaj svet.Zivot posle toga postaje radostan. Lav Tolstoj

,,Um je odlican sluga ali tiranski gospodar.''

,,Nebo pomaze onima koji sebi pomazu.''Mozes da budes kovac svoje srece.

,,Ono od cega bezimo uvek nas stigne.'' Sem Kin

,,Ako ne znas kud ides,svaki put ce te odvesti na tu stranu.''

Definicija uspeha-ZIVETI SVOJ ZIVOT NA SVOJ NACIN!





Toplo preporucujem ovu knjigu.
Ovaj blog je inspirisan ovom knjigom,
a ja sam izdvojila ukratko najbolje citate 
i misli za srecniji i bolji zivot.














Osmeh je sve

SRECA,MISLIM DA JE SRECA PROSTA JEDNOSTAVNA DODIRLJIVA SVIMA JER MI SMO SRECA SAMI,SVOJI DOVOLJNI...